Cascada Lolaia

Se afla in Parcul national Retezat, fiind formata pe raul Lolaia, afluent al Jiului. Este considerata pe buna dreptate cea mai spectaculoasa cascada din Parcul National Retezat, alaturi de Gura Zlatei, varfurile Zanoaga, Rades, Judele si Ratezat.

Frumusetea peisajului montan este completata de valoroasa fauna alpina, ocrotita prin lege: capra neagra, rasul, cerbul, acvila de munte, cocosul de munte, pastravul, nevertebrate rare.

Situată în partea nordică a munţilor Retezat Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase obiective din Retezat. Este accesibilă din traseul Ohaba-Pietrele – cu maşina până la Cârnic – marcat cu bandă albastră. Cascada Lolaia se află la altitudinea de 1050 m, în valea Nucşoara care a colectat apele pârâurilor: Pietrele, Valea Rea, Stânişoara şi Galeşu.

Diferenţa mare de nivel crează o lume de vis foarte sălbatică, mai ales pe pârâul Pietrele, dând naştere la o sumedenie de cascade mici, culminând în Cascada Lolaia. Accesul la cascadă a fost amenajat cu trepte şi balustrade din lemn. Înălţimea cascadei este în jur de 13-15 m.