Cheile Băniţei
Cheile Băniţei se afla la 8 km nord de Petroşani, in culoarul Băniţa-Merisor-Baru, in zona in care Depresiunea Petroşani se uneste cu Depresiunea Haţegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului si apelor pe care acesta le aduna din Sureanu si Retezat. Fix sub pasul Merisor (cumpana de ape intre Bazinul Jiului si cel al Streiului) si la nord din Muntii Sureanu, cateva fire de apa se unesc si o iau la sud, spre Jiul de Est sub forma Paraului Banita. Putin mai jos paraul Banita intalneste zona de calcar.
La cheile Banitei se poate ajunge usor atat cu trenul cat si cu masina. Cu masina, venind dinspre Petrosani , trebuie mers pana la serpentinele care urca spre Pasul Merisor. Cu trenul, venind dinspre Petrosani, se coboara la Halta Pestera Bolii si se urca aceleasi serpentine pe DN66, Petrosani-Simeria.
Cheile sunt destul de scurte (250-300metri) der extrem de spectaculoase, partea cea mai frumoasa a lor fiind tocmai cea de inceput. Paraul Banitei a sapat un culoar ingust si pe alocuri usor meandrat intre peretii inalti de calcar alb. De fapt este vorba de o fosta pestera al carei tavan s-a prabusit. In albia raului si in zona inferioara peretii de calcar sunt frumos sculptati si rotunjiti de apele paraului, care pe alocuri a sapar si cateva marmite extrem de spectaculoase (scobituri in roca sub forma de lingura/polonic, dar de dimensiuni de ordinul zecilor de centimetri si chiar metri). Pe dealul care se inalta cu mai bine de 200 de metri, deasupra cheilor, se afla o cetate dacica, Cetatea Banitei. Cetatea facea parte din sistemul de aparare dacic din Muntii sureanu, ce deservea Sarmizegetuza Regia.