Lacul Cârja , Munții Parâng

Pe lângă bogăția uimitoare a  apelor curgătoare munții Parâng adăpostesc circa 22 de lacuri mai importante și circa 18 lacuri mai mici , majoritatea fiind de origine glaciară.Prin acest număr de lacuri munții Parăng se situează pe locul trei în ierarhia Carpaților românești

Unul din lacurile ușor accesibile din bazinul Jiețului este lacul Cârja situat în căldarea Sliveiului , într-un ținut alpin cu stânci și grohotișuri.

 Lacul  Cârja aflat la o altitudine de 2115 m cu o întindere de circa 0,50 ha și o adâncime maximă de 2,8 m poate fi cucerit cu ușurință de orice turist cu minimă echipare , mai ales din pasul Groapa Seacă , unde se află o cabană la care se poate ajunge cu mașina din Petroșani pe drumul ce duce la Voineasa (DN 7A).

Vizitând lacul se poate urca și pe vârful Cârja aflat la o altitudine de 2405m de unde se poate admira Depresiunea Jiului într-o imagine de ansamblu .

Este bine de știut că datorită convecției dinamice a aerului deseori se formează ceață și nori de relief , de aceea este recomandabil angajarea unui ghid local pentru o ascensiune în siguranță deplină.

Sursa: vlconline.blogspot.ro