Muzeul Mineritului
Sediul Muzeului Mineritului din Petrosani se afla intr-o cladire monument istoric de categoria B, inclusa in Lista Monumentelor Istorice din Romania (LMI 2010) la pozitia nr. 394, avand codul HD-II-m-B-03409, sub denumirea „Primul sediu al S.A.R. Petrosani, azi Muzeul Mineritului”, fiind datata in 1920.
Binecunoscutul Muzeu al mineritului din Petrosani a fost înfiintat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara cu numarul 750 din 4 august 1961. Primul sediu al muzeului a fost pe strada Ion Creanga la nr.1 într-o casa situata pe suprafata actualului Parc Central, peste drum de Casa de Cultura . În perioada 1961-1966 activitatea s-a desfasurat în aceasta cladire, care a avut mai mult rol de depozit, spatiul expozitional fiind foarte mic.
Conform pezentarii facute de Dl. istoric Puscasu Dumitru Ioan:
Prima expozitie organizata de institutia proaspat înfiintata, aflata sub conducerea primului director, profesor Nicolae Cerchez, a fost dedicata Revolutiei Cubaneze si a avut loc în sala Teatrului de Stat (este vorba de teatrul vechi din colonie).
În vara anului 1964 la conducerea muzeului este numit profesorul Ion Poporogu care pâna atunci activase ca profesor la Liceul Teoretic.
Anul 1966 aduce mutarea muzeului în actualul sediu. Amenajarea muzeistica in cladire si in aer liber a fost realizata de cooperativa „Decorativa” din Bucuresti, firma specializata in amenajari expozitionale.
Din anii 1965-67, cladirea a inceput sa functioneze drept „Muzeul al mineritului”, gazduind o colectie muzeala ce prezinta piese care atesta istoria mineritului din Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schite, aparate, utilaje miniere, insigne, evolutia tehnicii miniere in Valea Jiului reprezentata prin unelte si masini alaturi de diferite aparate de profil, precum si obiecte specifice vietii din regiune. De asemenea, colectia muzeala cuprinde o sectiune de geologie, reprezentata prin roci si fosile vegetale si animale.
În anul 1970 pe data de 18 octombrie, în salile Muzeului Mineritului se înfiinta prima Sectie Numismatica din România.
În anii care au urmat Muzeul Mineritului a fost condus pe rând de domnii profesori Cornel Platon (1977-1978) si Dumitru Peligrad (1978-1993), iar anul 1993 îl aduce la conducerea Muzeului pe ing. Gheorghe Poncis. Între anii 1996-1998 a fost o perioada cu caracter pur administrativ, când s-a facut reparatia capitala a cladirii muzeului..
In timp, muzeul a devenit o institutie integrata in circuitul cultural din tara si strainatate. La 4 august 2011, s-au sarbatorit 50 de ani de existenta si muzeul a ajuns sa adaposteasca peste 4.000 de exponate specifice. Conform Legii Muzeelor si a Colectiilor Publice nr. 311/2003, actualizata in 2012, si a Normelor de Clasificare publicate in Monitorul Oficial in 2007, institutia din Petrosani reprezinta un muzeul de stiinta si tehnica, de importanta locala, care detine in patrimoniul sau muzeal, bunuri culturale mobile, reprezentative in plan local.
Muzeul a fost si gazda a nenumarate expozitii care s-au diversificat comparativ cu anii trecuti trecând treptat de la arta plastica – fara însa a o neglija – la numismatica, expozitii de tehnica miniera, turism, arta fotografica, fotografii de epoca ale oraselor miniere etc.
Muzeele si colectiile publice, indiferent de constituire si de forma de proprietate si administrare a patrimoniului muzeal, functioneaza in concordanta cu normele metodologice privind muzeele si colectiile publice, elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, si aprobate prin ordin al Ministrului Culturii si Cultelor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!